A se citi printre rânduri..

©️ Sărbători Pascale cu lumină în sufletele

Când eram mică credeam că Paștele înseamnă ouă roșii și cozonaci( adoram momentul când mama îi scotea din cuptor și mirosul delicios învăluia toată casa! Ce timpuri!). Mai târziu credeam că sărbătorile Pascale înseamnă post, mersul la biserică, și noi toţi în jurul mesei. Mai credeam că înseamnă și lumina pe care o aduceam de la biserică și de care aveam grijă ca de ochii din cap, ca nu cumva să se stingă în drum spre casă. Credeam că înseamnă filmul pe care îl tot vedeam la televizor în care Iisus Hristos era răstignit și după 3 zile învia. Între timp am crescut. A dispărut mirosul de cozonac, nu ne mai adunăm la masă cu toţii (ne-am împrăștiat în lumea mare, iar unii dincolo de ea), nu mai ţin post de ani de zile, tot de ceva timp nu am mai fost la biserică să iau foc, unii îi zic foc sfânt. Despre ce o fi Paștele? Mă întreb acum, când sunt un om matur. Știu sigur că nu este despre ouă vopsite, cozonac, miel, în general nu este despre mâncare, nici măcar despre post nu este. Atunci? Rămâne lumina. Nu, nu lumina pe care o luăm de la biserică, ci lumina din suflet pe care de cele mai multe ori uităm să o aprindem, sau dacă o aprindem uităm să avem grijă să nu se stingă. Știi cât de trist e un suflet cu lumina stinsă? Probabil te întrebi cum îţi poţi menţine aprinsă flacăra sufletului. E simplu. Dăruiește compasiune, iubire, iertare, blândețe, bunătate.
Dincolo de religia pe care o are fiecare om de pe acest pământ, aceasta ar trebui să fie religia umanității( cred eu!) Iubirea! Un om care se iubește, care își iubește aproapele ca pe sine, nu poate face rău, nu-i așa?!
Să ne iubim, să ne iertăm și să fim îngăduitori unii cu ceilalți. Nu doar în anumite zile ale anului.
Sărbători Pascale cu Iubire, Lumină și Pace vă doresc, Oameni dragi!

10 gânduri despre „©️ Sărbători Pascale cu lumină în sufletele

    1. Paștele e despre moartea si învierea Fiului.
      Ioan 8:12
      „Eu sunt lumina lumii. Cel ce Mă urmează pe Mine nu va umbla niciodată în întuneric, ci va avea lumina vieţii.”
      Cred ca asta înseamnă lumina de care avem nevoie.
      Sărbători liniștite!

      Apreciat de 2 persoane

  1. Hristos a Înviat! Se obișnuia ca oamenii să se întâmpine astfel unul cu altul, până în ziua de Înălțare, într-un firesc al vremurilor de atunci. Că era mai multă credință înainte și s-a pierdut între timp? Nu mă pronunț. Spun doar că în mediul rural cel puțin, oamenii nu simțeau nevoia de exegeze teologice. Obișnuiau să urmeze preceptele de tradiție, primite mai mult din mediul familial decât din cel bisericesc și se conformau ca furnicile când merg după dâra de miros. La întrebările câte unui țânc scormonitor cum mă aflam eu, răspunsurile veneau sec, anulând cursul altor comentarii: „Că așa s-a pomenit!” Dar nimeni nu ne-a împiedicat să ne informăm ulterior, când am avut posibilitatea. Unii au aprins lumina cea mare, și-au adâncit cunoștințele, știu mai multe despre teologie și tot cred. Știința nu anulează credința, așa cum socotesc unii. Alții însă au dat drumul la orice sursă luminoasă (posibilitățile de informare sunt vaste de acum), făcându-și propriul lor ghiveci de pseudo-credință din tot ce au citit și auzit pe undeva. Un fel de lumină stroboscopică, ce se lasă cu dureri de cap. Unde mai e liniștea și simplitatea de odinioară? Așa a apărut nostalgia după vremurile trecute, altfel… au trăit greu bieții oameni. Nu era deloc de invidiat viața lor trudnică.
    Azi, când scriu acum, ne aflăm în 29 04 2020… S-au mâncat de mult cozonacii și ouăle roșii. S-a terminat și Paștele ăsta, ar spune mulți dintre noi.
    Fiind pe marginea unui articol care a încremenit sărbătoarea Învierii Domnului într-un prezent continuu, îmi îngădui să spun că despre asta e vorba. Data calendaristică a trecut, dar Învierea nu. Lumina Darului să ne fie o permanență a bucuriei creștine, de dragoste supremă și jertfelnică.
    Eu vă zic prin urmare și La mulți ani! pentru că prin această prismă, azi cu ieri și cu mâine devin totuna, nemaiexistând dimensiunea temporală în adevăratul spirit al vieții veșnice.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s